Review Evolio x-Watch

Continuăm seria review-urilor de produse scoase pe piață  de firme românești, începută cu tableta Allview Impera Wi10N PRO de săptămâna trecută, cu un smartwatch lansat de firma Evolio: Evolio x-Watch.

Disclaimer: Am achiziționat smartwatch-ul de pe site-ul emag.ro la prețul de 350 de lei și l-am utilizat zilnic în ultimele 4 săptămâni.

La prima vedere, Evolio a reușit să scoată pe piață un produs foarte competitiv, din segmentul smart-watch-urilor low end. Ceasul se diferențiază  de alte produse similare prin calitatea construcției și atenția la finisaje, care-i conferă un aspect aproape premium. Eu am achiziționat varianta clasică argintie, dar mai poți alege între o  variantă cu cadran negru precum și la o variantă sport.

Ceasul vine într-o cutie cubică de carton și conține ceasul, un cablu USB pentru încărcare, cu o mufă specifică care se atașează de ceas magnetic, și un manual de instrucțiuni.

Din punct de  vedere al aspectului, nu se poate reproșa nimic acestui produs, dat fiind prețul de achiziție. Corpul are aspectul unui ceas clasic iar cureaua din piele ecologică completează aspectul premium al produsului.

ceas pe mana

Specificațiile tehnice se prezintă astfel: un procesor Mediatek ajutat de 128Mb de RAM și 64 Mb ROM. Beneficiază de un display IPS de 240×204 pixeli care se vede foarte bine, chiar și în lumina zilei. Durata de viață a bateriei a fost  în medie de 3 zile, ceasul fiind conectat aproximativ  10-11 ore pe zi prin bluetooth la telefon. Încărcarea este și ea foarte rapidă, dată fiind capacitatea mică a bateriei, nefiind nevoie de mai mult de o oră penru încărcarea completă după epuizarea bateriei. Durata de viață decentă se datorează utilizării Bluetoot 4.0, precum și funcției ceasului care apinde ecranului doar în momentul în care te uiți la el. Trebuie să  recunosc faptul că această  funcție nu este tocmai precisă, ceasul activând frecvent ecranul, chiar și la mișcări minore.

ceas pe stand

Ajungând la funcțiile ceasului, acesta este destul de competent, chiar dacă nu folosește Android Wear. Interfața, dezvoltată de Mediatek și adaptată de cei de la Evolio este  curată iar ceasul se mișcă rapid și fără momente moarte.

Un plus major al ceasului este faptul că poate fi conectat prin bluetooth atât la dispozitive Android cât și Apple. Conectarea se face simplu și rapid, prin sincronizarea celor două dispozitive, dar pentru a putea utilliza toate funcțiile ceasului va trebui să  downloadați din Magazinul Play sau AppStore aplicația Mediatek, compatibilă cu ceasul. Aplicația este compatibilă cu majoritatea ceasurilor cu procesoare Mediatek și este destul de ușor de utilizat. Prin intermediul acestei utilități pot fi setate aplicațiile care transmit notificări către ceas și se pot instala apilicații noi pe dispozitiv

DSC_0064

Din punct de vedere al aplicațiilor disponibile pe ceas, ai funcții de Agendă, Jurnal apeluri și Mesaje, care pot fi sincronizate cu telefonul precum și o tastatură numerică prin care poți introduce numere de telefon pe care le poți și apela, conversația putând fi purtată prin interediul ceasului, ce dispune de microfon și difuzor (de calitate mediocră, dar există și funcționează). Ceasul mai dispune și de un Centru pentru notificări, Alarmă și Calendar, aplicații prin care poți controla muzica de pe telefon și camera acestuia, precum și aplicații orientate spre sănătate. Avem o aplicațiie de Pedometru, care nu este tocmai precisă, o aplicație de măsurare a ritmului cardiac (ceasul dispune de un senzor) surprinzător de bună, precum și alarme de sedentarism și o aplicație care îți măsoară orele de somn. Mai ai la dispoziție  un cronometru și un calculator, utile, și o aplicație de căutare vocală, care la mine nu a funcționat niciodată. De asemenea, poți seta ceasul să te atenționeze în momentul în care te îndepărtezi de telefonul la care este conectat, lucru util pentru cei mai uituci dintre noi. Meniul de setări al ceasului este sărăcăcios și la fel și numărul de fețe de ceas pe care le ai la dispoziție (7 la număr).

fete ceas

Părțile negative:

Din punct de vedere al părții hardware, ceasul  este în regulă, însă partea de software pare încă neterminată și făcută în grabă. Ceasul  se deconectează frecvent, însă se reconectează rapid la telefon astfel că nu este un inconvenient prea mare. Iar acum ajungem la cea mai gravă lipsă a ceasului. Dacă utilizezi ceasul conectat la telefon nu  vei putea să preiei apelurille decât prin intermediul ceasului, ceea ce este frustrant. Problema mi-a fost confirmată de cei de la Evolio care afirmă că nu există o modalitate de rezolvare a problemei. Pentru mine este o scăpare majoră, una care m-a determinat să renunț la ceas. Poate pentru alții, a dezactiva funcția bluetooth a telefonului la fiecare apel nu este un neajuns major, însă mie îmi vine greu să trec peste.

Concluzie:

Ceasul este bun pentru prețul cerut, arată bine, însă din cauza scăpărilor în materie de software și ținând cont de faptul că smartwatch-uri cu Android Wear de generație mai veche sunt acum disponibile la prețuri similare (LG G Watch, Sony Smartwatch 2), nu pot să-l recomand din toată inima. Pentru un dispozitiv made in China și adaptat pieței românești nu este groaznic. Este o primă încercare bună din partea Evolio, însă vor trebui să se străduiască mai mult.

close up

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s