Review tastaturi wireless RAPOO E9070 și E9080

Disclaimer:

Am achiziționat cele două tastaturi cu aproximativ un an în urmă, dar trebuie să recunosc faptul că nu le-am folosit pentru o perioadă îndelungată, în pricipiu datorită faptului că pentru computerul de acasă și cel de la muncă, utilizez tastaturi mecanice. Pentru acest review am utilizat modelul E9070 în ultimele 2 săptămâni (două săptămâni lungi…), iar modelul E9080, cu touchpad, a fost conectat în permanență la smart TV-ul meu în ultimul an.

DSC_0120 DSC_0115

Să trecem la review:

Aspect

Cele două tastaturi sunt absolut superbe. Deși la o primă vedere ai impresia că încearcă să copieze un anumit look (cough: Apple), odată ce le privești mai îndeaproape observi că au un farmec propriu și că sunt un produs cu personalitate proprie. Trebuie să recunosc că deși inițial numele Rapoo nu-mi inspira încredere, acum pot spune că fac niște periferice foarte faine. Tastaturile au corpuri din aluminiu cu finisaj brushed (care arată foarte bine, păcat că fix partea aia nu se vede…).  Tastele sunt dintr-un plastic plăcut la atingere, cu caractere mari și cu un aspect discret. Singurele elemente care ”strică” look-ul minimalist sunt sticker-ele portocalii care sunt plasate pe tastele de funcție, tasta FN și săgeți,  care indică shortcut-urile multimedia, page up, page down, etc… M-aș putea obișnui și fără ele… Per total, tastaturile au un look premium, iar pentru mine, formatul E9070, care reușește să fie mai mică decât o tastatură tenkeyless și să conțină și tastatura numerică dedicată, toate astea fără a se simți înghesuită, mi se pare foarte fain.

DSC_0110 DSC_0106

Funcționalitate

Sunt tastaturi și fac tot ceea ce ar trebui să facă niște tastaturi. Tastele mari fac tastarea foarte precisă și rapidă, iar timpul de ajustare la layout este (pentru mine, cel puțin) de sub 10 minute. Tastele au un mecanism foarfece, întâlnit pe majoritatea laptopurilor, cu o distanță decentă  până la placa de metal de sub, puțin feed-back tactil, și un oarecare feed-back auditiv (mai ales dacă ești ca mine și îți place să izbești tastele). Eu folosesc tastaturi cu switch-uri cherry mx brown și blue de obicei, iar trecerea la tastele celor două nu mi s-a părut atât de dificilă. Ambele sunt prevăzute cu control pentru redarea mutimedia, activate prin apăsarea tastei ”fn”, destul de utille, mai ales ddacă utilizezi tastaturra conectată la HTTPC-ul tău sau direct la televizor.

O funcție în plus se regăsește la modelul E9080 care, în locul tastelor numerice dispune de un touchpad, ceea ce o recomandă ca tastatură mutimedia. Touchpad-ul este de dimensiuni generoase și funcționează… funcționează. Nu vă  așteptați la gesturi multi touch sau urmărire de precizie a gesturilor, nu e cazul. Dar dacă ai nevoie neapărată de un touchpad sau un mouse și nu ai unul la îndemână, it does the trick. Touchpad-ul se poate transforma în tastatură numerică la un simplu slide în zona indicată. De cele mai multe ori. E o mișcare aproximativă.

DSC_0103DSC_0102

Conectivitate.

Tastaturile sunt wireless și se conectează prin intermediul unor receiveri usb, folosind tehnologie wireless la 2,4 Ghz. Conectivitatea este ok, nu am avut situații în care să se deconecteze, iar receiver-ul nu trebuie să fie la vedere (la mine este sub birou, conectat la un hub usb). Latență există, destul de multă. Dacă ai de gând să le folosești pentru editare în Word, nu o să o remarci. Dacă ai de gând să le folosești pentru gaming, you’re gonna have a bad time.

Ce nu-mi place:

Experiența la tastat nu este ideală. Deși nu sar caractere, cel puțin pentru mine au tendința de a dubla caractere. Nu știu dacă se datorează stilului meu de tastat sau setărior de sensibilitate,  dar este o problemă recurentă și frustrantă.

Touchpad-ul modelului E9080 este mediocru, iar ținâd cont de faptul că este unul dintre principalele sellig points și singurul element care o diferențiază de modelul E9070 (în special la preț, care este dublu), cred că este un neajuns major.

Deși n-ar trebui să reproșez asta unor tastaturi wireless, latența este destul de mare, suficient de mare încât să nu se poată pune problema de gaming.

Profilul jos al tastaturilor mi-a creat un oarecare discomfort la tastare, dar cred că e doar o problemă de obișnuință.

DSC_0092

Ce îmi place

Calitatea construcției. Corpul din aluminu le coferă rigiditate și un aspect premium.

Durata bateriei: Le am de un an, și deși le-am folosit cu intermitență nu a trebuit să schimb bateriile până acum. BTW, folosesc două batterii AAA, care vin incluse în pachet.

Experiența decentă la tastat. Foarte similară cu ce de pe o tastatură de laptop bună, și la ani lumină distanță de o tastatură cu membrană de cauciuc.

DSC_0121

Concluzii:

Rapoo a creat prin modelele E9070 și E9080 două tastaturi de calitate și un aspect plăcut. Dacă pentru modelul E9070 pot recomanda achiziționarea cu încredere (mai ales dacă urmăriți un setup minimalist, sau aveți nevoie de o tastatură on the go), mediocritatea touchpad-ului, prețul dublu și existența unor competitori mult mai buni în sfera tastaturilor multimedia (Logitech, de exemplu), mă împiedică să recomand modelul E9080, cu excepția situației în care îl găsiți la reducere, cum este caul meu J.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s