Review MyKronoz ZeWatch

Disclaimer: Am primt ceasul cadou și l-am utilizat pentru o perioadă de aproximativ o săptămână (vreo două încărcări), după care am renunțat la el, din motive pe care vi le voi expune în continuare.
Pentru cei care nu cunosc, MyKronoz este o companie elvețiană care produce o gamă variată (foarte variată, like holly shit!!!) de accesorii wearable, pornind de la ceasuri cu aspect clasic, dar care înglobează tehnologii smart, până la smartwatch-uri ”comvenționale” și brățări fitness. Acestea fiind spuse, trebuie să recunosc că produsul testat, ZeWatch 3, nu m-a impresionat, dar asta nu înseamnă că alte produse MyKronoz nu ar putea contitui o alternativă atrăgătoare pentru o persoană în căutarea unui accesoriu smart.

DSC_0152

Unboxing: Ceasul vine într-o cutie foarte drăguță, o combinație de plastic transparent și carton, cu ceasul plasat în interior pe un suport din plastic transparent care dă impresia de plutire. Foarte fain. E o schimbare plăcută față de metoda clasică de prezentare. În cutia din carton, care servește drept postament pentru suportul din plastic menționat, se regăsește un cablu USB cu o conexiune tip A tată la un capăt și o conexiune tip A mamă la celălat (veți vedea de ce, mai târziu), și un manual consistent, nu pentru că ceasul ar fi foarte complicat, ci pentru că este tradus în toate limbile cunoscute mie.

DSC_0181 - Copy

Design: MyKronoz pune foarte mult preț pe sintagma ”design elvețian”, și deși uitându-mă la ceas, nu ăsta e primul lucru care-mi vine în minte, trebuie să recunosc că este un ceas foarte drăguț, care se îndepărtează de aspectul clasic spre care aspiră cam toți producătorii de smartwatch-uri și îi reușește. Corpul ceasului este construit din metal (al meu este negru dar poate fi cumpărat și în variantele silver și pink gold ”ugh!”) cu un design alungit și o ușoară curbă care-i permite să se muleze pe încheietura mâinii. Partea frontală este acoperită de sticlă încadrată de o foarte frumoasă ramă obținută prin polișarea metalului din care este construit ceasul. Cureaua este din cauciuc, și spre surprinderea mea nu mi-a transpirat aproape deloc încheietura în timpul utilizării (chiar și în timpul unor sesiuni de alergare). La o primă privire, ceasul are un aspect sportiv, dar în același timp elegant, datorită schemei sobre de culori. Singurul element care mi-a displăcut este mecanismul de prindere, care este reprezentat de două cleme care se prind în perforațiile culerei, care oferă o fixare bunicică, în prezent, dar care, în timp, prin frecare, vor lărgi perforațiile curelei.

DSC_0162 DSC_0158 DSC_0156

Specificații: Ceasul utilizează un procesor Mediatek (nu aș putea să vă spun ce model pentru că această informație nu este de găsit), care proiectează informațiile legate de timp și funcțiile ”smart” pe un ecran OLED cu o rezoluție de 96×64 de pixeli. Dacă vi se pare foarte puțin, aveți dreptate. Display-ul este monocromatic, textul fiind albastru, destul de luminos, iar partea activă ocupă doar o mică parte din fațada impresionantă a ceasului. Partea bună este că prin utilizarea unui display OLED cu o rezoluție atât de mică se prelungește viața bateriei de 200mAh, MyKronoz cotând-o la 5 zile (din experianța mea, vreo 4, ceea ce este impresionant oricum). Ceasul dispune de Bluetooth 4.0, și poate fi conectat la dispozitive care utilizează IOS, Android sau chiar Windows Phone. Pe lângă toate acestea, MyKronoz afirmă că este rezistent la transpirație și ploaie, și este surprinzător de ușor.

Utilitate și utilizare: La capitolele astea, ceasul cam lasă de dorit. Interacținea cu ceasul se poate realiza fie prin intermediul display-ului, care are funcție touch, fie prin intermediul celor două butoane situate pe lateralele ceasului. Pentru sincronizarea cu telefonul este necesară downloadarea aplicației corespunzătoare modelului de ceas și crearea unui cont. A fost pentru prima oară după mult timp când a trebuit să citesc manualul unui produs, pentru că prcesul de setup nu este tocmai intuitiv. Ceasul pare a fi orientat spre fitness, dacă e să ne luăm după meniurile aplicației, care îți poate indica pașii făcuți într-o zi, distanța parcursă și caloriile arse. Pe lângă acestea, mai poți seta remindere, poți asculta muzică de pe dispozitivul la care este conectat (deși nu cred că ar vrea cineva vreodată asta), poți primi notificări, poți răspunde la apeluri, etc. Chestii standard pentru majoritatea smartwatch-urilor de pe piață. Modul cum sunt implementate însă aceste funcții este deficitar. Notificările apar pe ecran sub forma unor iconițe care te anunță că ai un anumit număr de emailuri sau mesaje, însă nu poți vizualiza conținutul acestora sau lua orice fel de acțiune asupra lor. Cât despre preluarea sau inițierea apelurilor… Are aceleași probleme ca orice smartwatch cu procesor Mediatek pe care l-am testat. Odată conectat la telefon, nu poți prelua apeluri decât prin intermediul ceasului, ceea ce este teribil de frustrant. Din categoria aplicațiilor utile mai menționez utilizarea controlului vocal, care îți permite să accesezi SIRI sau Google Now fără a scoate telefonul din buzunar, precum și atenționarea la ieșirea din raza de acoperire Bluetooth, care te ajută să nu-ți uiți telefonul în urmă.
După cum spuneam mai devreme, ceasul vine cu un cablu USB mai special și asta datorită faptului că încărcarea se realizează prin intermediul unui port USB tată ascuns în mecanismul de prindere al curelei, ceea ce poate deveni problematic dacă pierzi respectivul cablu.

DSC_0167

Puncte forte:
Ceasul arată bine, și este deosebit ca aspect, materialele sunt de calitate, aplicația este ușor de utilizat și disponibilă pe mai multe platforme, iar durata de viață a bateriei este impresionantă.
Puncte slabe:
Deși știu că ajută la conservarea duratei de viață a bateriei, display-ul modest e un element peste care eu, cel puțin, nu pot trece. Acest aspect, combinat cu modul de implementare a notificărilor și funcției de preluare/inițiere apeluri, reprezintă neajunsuri care mă împiedică să recomand acest smartwatch. Aș fi putut să sugerez utilizarea lui ca o brățară fitness, dată fiind greutatea redusă și orientarea aplicației către acest domeniu, dar lipsa unui senzor de monitorizare a ritmului cardiac ar putea constitui un neajuns pentru multe persoane. Toate acestea, combinate cu prețul de aproximativ 400 de lei, la majoritatea retailerilor de profil, mă îndeamnă să mă pronunț împotriva achiziționării acestui produs.

DSC_0180

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s