Laser, frate!!

Trebuie să recunosc că am fost deosebit de entuziasmat în momentul când am aflat că cineva, în România, organizează cursuri de robotică și programare. Entuziasmul mi-a fost moderat oarecum când am citit pe site-ul organizatorilor, www.academia.inventează.ro, că se adresează copiilor și adolescenților cu vârste între 7 și 17 ani (din păcate nu mă încadrez în interval). Cu toate acestea, faptul că cineva a avut o astfel de inițiativă e absolut lăudabil și o oportunitate de nerefuzat, din punctul meu de vedere, pentru norocoșii care încă se încadrează în limita de vârstă.

Dar hai să privim mai îndeaproape proiectul celor de la academia.inventează.ro. Este vorba despre un Program educațional „before & after school” de tip STEM care are la bază deprinderea de noțiuni practice de Programare, Robotică, Electronică si Mecanică, după cum spun chiar ei, și mai presus de toate, este destul de accesibil. Detaliile cu privire la modalitatea de însriere, program și costuri le regăsiți pe site-ul lor, care este bine structurat și care vă poate furniza toate informațiile de care aveți nevoie.

Nu cred că mai este necesară sublinierea importanței unui astfel de program, dar de asta suntem aici, așa că what the hell…

În primul rând consider că alfabetizarea tuturor persoanlor cu privire la tehnologie trebuie să fie o prioritate. Este unul dintre motivele pentru care am înființat acest blog și unul dintre obiectivele declarate ale acestuia. Iar motivele pentru un astfel de deziderat sunt multiple și evidente. Suntem înconjurați de tehnologie, iar înțelegerea ei în ansamblu, dar și a părților ei componente, ne poate ușura viața într-o mare măsură. Iar cu cât mai devreme începe acest process de alfabetizare, cu atât mai bine.

Trebuie profitat de curiozitatea inerentă copilăriei, iar această curiozitate trebuie îndreptată spre domenii de viitor. Sigur, există posibilitatea ca mulți dintre cei înscriși în acești curs să nu îl aprecieze la adevărata valoare, dar chiar și așa, va fi o experiență de învățare, care îi poate orienta spre domenii adiacente, la fel de interesante. Îmi amintesc entuziasmul primului meu contact cu tehnologia, care s-a produs cu un calculator foarte vechi, care rula MS DOS și pe care l-am întors pe toate părțile, încercâd să îmi dau seama cum funcționează (ulterior chiar la propriu, după ce a încetat să funcționeze, dezmembrând fiecare bucățică). Din păcate, traiectoria mea profesională nu a urmat cursul tehnologiei, dar cunoștințele dobândite, în mare parte autodidact, m-au ajutat foarte mult.

În al doile rând, copii din ziua de azi (nu post să cred că folosesc sintagma asta, dar… oh well, am 25 de ani), utilizează un dispozitiv electronic zilnic și sunt mult mai versați și tech-savy decât mulți adulți. Cu toate acestea, consider că extinderea cunoștințelor dincolo de interfața grafică a dispozitivelor înspre componentele lor și modul cum funcționează le poate aduce o nouă apreciere asupra acelor dispozitive și poate constitui un imbold spre aprofundarea cunoștințelor în domeniu.

În al treilea rând, ne lovim constant de lipsa unor astfel de oportunități de învățare. Sigur, putem să deplângem starea învățământului românesc și să aducem în discuție lipsa dotărilor din școli, lipsa personalului specializat, inexistența unei strategii (sau măcar a unui plan declarat) în domeniul educației IT, putem privi cu invidie la sistemul educațional australian, care a făcut din educația în domeniul tehnologiei o prioritate națională, dar toate acestea nu ne vor aduce mai aproape de ceeea ce dorim, carențele acestui sistem fiind majore. Putem în schimb să privim su speranță spre inițiative ca cea de pe academia.inventează.ro, să susținem astfel de proiecte și să sperăm că într-o zi sistemul de stat va lua exemplul domeniului privat. Nu doresc aici să discreditez sistemul educational românesc, în pofida tuturor impedimentelor, consider că mi-a oferit o bază de cunoștințe solide și continuă să facă asta pentru persoanele interesate, dar cred că o viziune mai clară, una care să înglobeze ca priorități domenii ca cel IT, este absolut imperativă.

Încă odată, doresc să laud inițiativa celor de la academia.inventează.ro, să le urez succes și îmi exprim speranța cu privire la demararea unui proiect similar, care să se adreseze celor mai în vârstă, pentru că și noi suntem niște copii mai înalți. Pentru mai multe detalii îi găsiți pe http://www.academia.inventeaza.ro/  și de Facebook la https://www.facebook.com/groups/752892394795546/.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s