Review tastatură mecanică REDRAGON VARA

Să plecăm de la următoareea premisă: REDRAGON face niște periferice faine. Acum hai să explicăm această afirmație. Da, REDRAGON a intrat puternic în ultimii doi ani pe piața perifericelor, îndeosebi orientate spre segmentul gaming, produsele lor (și au o gamă largă și variată) fiind preluate de mai toți retailerii de profil. De ce? Pentru că, deși calitativ nu se ridică la standardele impuse de producători ca Logitech, Corsair sau Cooler Master, perifericele lor nu sunt departe și au un avantaj major: prețul. Sigur, dacă ești un împătimit al perifericelor de calitate sau vrei neapărat switch-uri MX, orientează-te spre unul dintre cei trei producători menționați. Dar dacă vrei o tastatură sau un mouse solide, de o calitate decentă și care arată bine, REDRAGON are niște oferte atrăgătoare.

După introducerea asta amplă, hai să trecem la REDRAGON VARA. Am achiziționat tastatura în urmă cu aproximativ jumătate de an la prețul de 220 de lei de pe un site de profil și am utilizat-o aproape zilnic preț de 2 luni. Prețul orbitează și astăzi în jurul acestei sume, ceea ce înseamnă că este printre cele mai ieftine tastaturi cu switch-uri mecanice de pe piață.

DSC_0526

Sincer, în momentul când am comandat-o nu mă așteptam la mare lucru. Aveam nevoie de o tastatură cu numpad (restul tastaturilor mele fiind tenkeyless) și am fost plăcut surprins atât de calitate, dar mai ales de cât de solidă este.

Ca aspect exterior, pare cea mai banală tastatură pe care ai văzut-o vreodată. Majoritatea producătorilor de tastaturi de gaming încearcă să dea produselor lor un look edgy și gamerish, montând tot felul de apendice pe tastaturi, acestea ajungând să acopere toată suprafața biroului. Nu este cazul aici. Iar eu apreciez asta. Poate prin activarea iluminării tastelor amintește de o tastatură de gaming, dar există suficiente motive să lași funcția asta dezactivată.

DSC_0533

Corpul tastaturii este turnat  dintr-un plastic gros, cu finisaj aproape mat. Switch-urile OTEMU BLUE (o să revin la acest aspect) sunt așezate pe o placă din metal de culoare neagră, cu finisaj mat, cu un mic logo REDRAGON de culoare roșie situat deasupra tastelor direcționale. Placa metalică este foarte groasă și grea, conferind tasturii multă rigiditate și consistență. Poate fi folosită cu succes ca armă de autoapărare (în special împotriva colegilor de birou care au organizat o poteră împotriva ta, deranjați de sunetul switch-urilor). Tastele sunt dintr-un pastic negru lucios, literele fiind transparente, pentru a permite iluminarea acestora. Layout-ul tastaturii este standard, astfel că perioada de acomodare ar trebui să fie minimă. Singura problemă pe care am avut-o cu tastele a fost faptul că au niște margini destul de ascuțite, astfel că sesiunile mai lungi de scris pot deveni obositoare. Chiar și fontul ales, unul din puținele aspecte care amintesc că este vorba de o tastatură orientată spre segmentul de gaming, este unul decent, iar dimensiunea generoasă a literelor ajută la mai buna iluminare a tastelor.

DSC_0528

Dacă tot am menționat iluminarea, trebuie să specific că tastatura beneficiază de iluminare individuală a tastelor, cu led-uri cu lumină roșie. Aceasta poate fi setată pe mai multe niveluri de intensitate sau dezactivată. De asemenea poate fi activat și un mod de breathing, în care lumina pulsează. Meh… În cazul unității mele, acesta a încetat să mai funcționeze după aproximativ o lună, dar trebuie să recunosc că nu m-a afectat foarte tare.

Și acum ajungem la unul dintre principalele motive pentru care am cumpărat tastatura (în afară de prezența numpad-ului): switch-urile OTEMU BLUE. Switch-urile OTEMU, ca și cele KAILTH, sunt copii chinezești ale switch-urilor germane Cherry MX. Și dacă mie mi-a fost imposibil să găsesc specificații pentru ele online, pot măcar să vă spun cum s-au comportat în comparație cu contrapartidele lor nemțești. Ca și Cherry MX Blue, Otemu Blue sunt switch-uri tactile și oferă feedback auditiv. Ca și forță de acționare sunt mai grele decât MX Blue, iar click-ul nu este la fel de ”cristalin”. Sunt undeva între MX Blue și MX Brown din punctul ăsta de vedere. Key-travel-ul este identic dar distanța de activare (unde se simte pragul tactil) este mai mică decât la MX Blue. Poate fi astfel o alternativă bună pentru gameri.

DSC_0543

Nu știu pentru câte click-uri sunt garantate, dar pot spune că oferă o experiență la tastat foarte plăcută. Switch-urile nu necesită o apăsare foarte puternică astfel că nu sunt obositoare iar sunetul, fiind mai puțin strident decât la MX Blue, nu este deranjant, dacă trebuie să împarți biroul cu altcineva. Mă rog, unii sunt mai sensibili…

Alte aspecte de menționat sunt piciorușele din cauciuc de dimensiuni generoase, care, combinate cu greutatea tastaturii, o fac perfect imobilă pe orice suprafață (și piciorușele înălțătoare au un strat cauciucat), precum și un cablu de lungime generoasă, care, deși nu este acoperit de mesh textil, pare foarte rezistent. REDRAGON se laudă și cu un conector USB placat cu aur… Mă rog…

Aspecte pozitive:  Este o tastatură cu switch-uri mecanice foarte ieftină. Foarte ieftină. Calitatea construcției este surprinzătoare pentru prețul cerut iar experiența la tastare este plăcută.

Aspecte negative: Iluminarea tastelor nu este nimic impresionant. Lumina este difuză, iar culoarea este… Să spunem doar că nu e nimic impresionant. Eu am ținut-o dezactivată permanent. Plus că la mine a încetat să mai funcționeze la scurt timp. De asemenea, tastatura este destul de înaltă, astfel că un wristrest ar fi fost foarte util. Dar considerând prețul redus al tastaturii, pot trece cu vederea.

Concluzie: Dacă vrei o tastatură mecanică, cu switch-uri tactile și gălăgioase (dar nu foarte), bine construită, care-ți mai oferă și iluminare individuală a tastelor (monocromă, de calitate îndoielnică…), la aproximativ 200 de lei, nu cred că poți găsi o ofertă mai bună. Poate doar un alt produs de la REDRAGON.

DSC_0527

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s