Review laptop Asus E202SA

Dacă-mi spuneai acum jumătate de an că poți fi perfect fericit cu un laptop cu 2GB RAM și un processor Intel Celeron m-aș fi uitat cruciș la tine. Și asta pentru că toată viața am trait cu impresia că este imposibil să-ți iei un laptop nou fără cele mai bune specificații pe care ți le poți permite. Desigur, dacă-mi spuneai același lucru acum 2 luni, ai fi avut parte de multe imprecații și semen obsecene. Hai să vă explic de ce.

Am cumpărat laptopul ăsta în urmă cu aproximativ 6 luni, după ce laptopul pe care-l căram cu mine zilnic a sucombat brusc. Și cum aveam neoie de un laptop ușor, cu dimensiuni reduse, pe care să-l folosesc în principal la sarcini mondene (web surfing, consum media, editare text, programare), mi-am călcat pe suflet și am achiziționat această mică mașinărie la prețul de 850 de lei de pe un site de retail în domeniu. Nu m-a descurajat nici măcar faptul că nu venea cu nici un sistem de operare preinstalat, întrucât intenționam să instalez o distribuție de Linux

Trebuie să recunosc că am fost plăcut surprins în momentul în care l-am scos din cutie. Materialele sunt plăcute la atingere și de o calitate pe care nu o trădează prețul. Deși este construit în integritate din plastic, nu flexează deloc, iar plasticul este durabil, astfel că după aproximativ 6 luni, arată ca nou. Singura mențiune este că adună amprente și praf într-un ritm alert, așa că trebuie șters periodic.

La capitolul specificații, lucrurile stau destul de modest. Ai parte de un processor Intel Celeron N3050, dual core, cu frecvențe cuprinse între 1,6Gz și 2,16Gz. Dacă ai nevoie de un laptop care să ruleze programe care solicită intens procesorul, poate ar trebui să mai cauți. Un avantaj este reprezentat de faptul că răcirea componentelor este pasivă, astfel că, în teorie, laptopul ar trebui să fie complet tăcut pe toată durata utilizătii. Și spun teoretic pentru că unitatea mea  venit dotată cu cel mai zgomotos hard-disk pe care l-am auzit în viața mea. Sigur, 500GB sună bine, la prețul ăsta, dar este probabil cel mai lent hard-disk pe care l-am folosit vreodată. Adăugă la toate astea și cei 2GB RAM (fără posibilitate de upgrade, sunt sudați pe placa de bază) și o să ai o experiență foarte proastă, mai ales dacă alegi să rulezi Windows. Toate task-urile necesită răbdare, chiar și cu setările Windows date la minimul posibil, iar dacă ești una dintre persoanele care obișnuiește să stea cu 20 de tab-uri deschise în Chrome… O să devii o persoană nouă. Pe Linux, în schimb, este cu totul altă bestie. Sigur, ești limitat de cei 2 GB RAM, dar măcar laptopul este utilizabil.

Dar hai să mai spunem și chestii de bine. Și sunt destule. De-aia am decis să nu-l returnez în primele zile.  Tastatura este bună. Nu mă hazardez să folosesc superlative, dar oferă feedback, și tastele sunt suficient de mari și bine delimitate. Iar layout-ul este standard, deci o să te obișnuiești rapid. Trackpad-ul este suprinzător de bun. Materialul este cam același cu cel al corpului laptopului, plăcut la atingere și suportă gesturi inteligente, dacă instalezi driverele necesare de pe site-ul Asus.

Porturi. Are. Destule. Ai 2 porturi USB (1X3.0, 1X2.0), un port USB tip C (doar USB 3.1, dar la banii ăstia e bine venit ), microHDMI, cu outpu fullHD, jack audio, și card reader microSD. Din punctul meu de vedere are cam tot ce trebuie. Iar vitezele de transfer sunt decente, după orice standarde. Poate ar fi fost util un port RJ45, penru Ethernet, dar încă n-am simțit lipsa lui.

Și motivul pentru asta este că laptopul este dotat cu o placă wireless Realtek care suportă 802.11ac, cu viteze de transfer foarte bune. Pe 2,4Gz. Pe 5 Gz… Nu.

Ecranul este de 11.6 inch, cu o rezoluție de 1366X768 pixeli, mai mult decât suficientă la dimensiunea asta, iar unghiurile de vizualizare sunt bune. Lunimozitatea nu este grozavă, dar învelișul mat al display-ului ajută la utilizarea în condiți de lunimozitate sporită (afară).

Bateria este încă un aspect pozitiv al laptopului, cu timpi de utilizare de 7-8 ore. Asta înseamnă că poți să treci de o zi de muncă fără să apelezi la încărcător.

Despre difuzoare nu pot spune decât că există. Se aud tare, dar calitatea sunetului nu este deosebită.

Pentru cine este acest laptop? E un laptop potrivit pentru un student care are nevoie de ceva portabil (1,25KG) pentru cursuri, bun ca prim laptop pentru un copil sau chiar pentru un programator. Acum 2 luni, am instalat un SSD, moment în care am îndrăznit să revin la Windows, și am fost foarte plăcut surprins. Sigur, limitarea celor 2GB RAM rămâne, făcând multitasking-ul dificil, dar laptopul este chiar plăcut la utilizare. Și să recunoaștem, oricum nu ești prea bun la multitasking :).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s